Uuden Pelaajalehti.comin syntyprosessi, luovia erimielisyyksiä ja Pelaaja+

Onnittelut Pelaajalle uudistuneesta Pelaajalehti.com -sivustosta. Alta voi katsoa Miikan ja Eemelin houstaamaan videon, jossa käydään läpi uutta saittia.

Saitti uudistus lähti käyntiin vuoden 2010 lopussa, jolloin päätettiin lopullisesti, että on tehtävä uusi saitti. Vanha oli jo teknisesti niin heikossa kunnossa, ettei se tarjonnut paljoa mahdollisuuksia uusien ominaisuuksien tekemiseen. Ulkoasukin oli todella vanhentunut. Uusi saitti on vain todella kallis investointi, miksi jarruttelimme sen kanssa. Halusimme varmistaa, että saitista tulee juuri sellainen kuin halusimme.

Olimme aiemmin toteuttaneet saitit talonsisällä palkkaamalla ohjelmoijan, joka oli jälkeenpäin katsottuna todella iso virhe. Lähinnä siksi, ettei meillä riittänyt tuolloin henkilöstöä valvomaan prosessia ja asiat muuttuivat liikaa joka päivä. Lopulta entinen Pelaajalehti.com oli ehkä 30% siitä mitä design-dokumenteissa oli.

Joten ulkoistimme täysin  uuden saitin rakentamisen. Nyt kun saitti toimii niin ratkaisuun voi olla tyytyväinen, mutta julkaisuongelmia ei pitänyt tapahtua. Juuri teknisten ongelmien välttäminen oli yksi syistä käyttää ulkopuolista partneria, mutta eipä mennyt putkeen. Palveluntarjoajamme ei suorittanut kuten odotimme. Tässä on se etu kun käyttää ulkopuolista tekijäyritystä – asiat ovat paperilla ja kumpikin osapuoli sitoutuu tiettyihin asioihin.

Taustoja

Olin vielä keväällä ja kesällä mukana saitin suunnittelussa, mutta samalla se työmäärä mikä saitin suhteen oli ja päätösten tekeminen alkoi vahvistaa omaa halua lähteä. Tuntui siltä, että jos kannan vielä tästä uudesta saittiprojektistakin vastuun etenkin julkaisun aikana, niin henkinen selkäranka vaan katkeaisi lopullisesti. Olen mielestäni henkilö jolla on hyvää silmää yksityiskohdille, mutta se tekee minusta melko rasittavan muille ihmisille ja itse taas turhaudun, kun koen etteivät muut ajattele näitä tärkeitä yksityiskohtia.

Uuden saitin rakentamisessa on mieletön määrä yksityiskohtia käsiteltävänä. Otetaanko käyttöön uusi CMS-järjestelmä? Mihin resoluutions saitti tehdään? Saadanko vanhan saitin sisältö integroitua? Entäs vuosia sitten koodatut profiilijärjestelmät? Miten Flash- ja videototeutus? Mitä etusivulle laitetaan? Montako uutista per palkki ja niin edelleen. Näitä asioita on niin helvetisti. Tuntui, että  olin kovin yksin koko projektin kanssa. H-Townin nykyinen CEO oli kuitenkin projektin vetäjä ja hoiti homman tehokkaasti.

Kun menee ostamaan saitin ulkopuoliselta taholta, joka sen suunnittelee ja kuvittaa, kehittää käyttöliittymän ja niin edelleen, niin tulee otettua railakkaasti yhteen. Suunnittelutoimiston ja mainosalan henkilöillä yleensä on visio siitä miten asiat pitäisi tehdä ja siksi heidän luokseen mennäänkin – olen vain havainnut, että etenkin art director -puolella on kovin vahvoja mielipiteitä mikä on oikein ja mikä ei. Tämä mielipide perustuu enemmän taiteellisen näkemykseen kuin käytäntöön  – meillä H-Townilla taas on tietoa siitä mikä saitilla toimii ja mikä ei – mitkä asiat pitää olla kohdallaan, että saamme paljon kävijöitä ja luettuja uutisia. Jos ei ole kävijöitä, ei ole liikennettä, joka tarkoittaa ettei tule tarpeeksi mainoksia ja pian saitti onkin taloudellinen mahdottomuus.

Nämä asiat eivät tietenkään aina menneet yhteen artistisen vision kanssa. Itse näen nämä asiat niin, että syy miksi menemme suunnittelu/mainostoimistolle on tietenkin se, ettei meillä ole visuaalista osaamista tai suunnitteluosaamista, mitä he tuovat kokemuksellaan. Olemme kuitenkin maksava taho, joten en näe siinä ongelmaa, että kun olen kuunnellut toisen osapuolen selityksen siitä, kuinka asioiden pitäisi heidän mielestään olla, niin voin todeta ettei se käy vaan teemme kuten minä/me haluamme. En näe että maksavana tahona minun pitää selittää miksi näin tehdään – sovellan tässä itse sitä, että jos toimisto saa tehdä 80% täysin oman pään mukaan, niin loput 20% menee tasan kuten minä haluan eikä minun tarvitse selitellä tätä. Se on selvää, etten ole varma siitä, että onko oma ratkaisuni parempi kuin toisen, en tietenkään. Ero on se, että olen valmis ottamaan vastuun, että jos haluamani ratkaisu osoittautuu huonoksi niin olen mies myöntämään sen ja toteamaan, että olisi pitänyt tehdä kuten toimiston puolelta ehdotettiin ja kannan vastuun huonosta ratkaisusta.

Ongelma on vain se, että jos mennään täysin artistisen vision mukaan ja saitin kävijämäärä vähenee puoleen, niin mitä sitten tehdään? H-Town on se joka tästä kärsii, ei maksunsa saanut suunnittelutoimisto.

Muutamassa suunnittelupalaverissa luulin että hyppään pöydän yli kuristamaan vastapuolen kaverin, mutta kyllä siitä sitten rauhoituttiin, kun kummankin egoja hiveltiin. Ongelmani on se, että otan viimevuosina kaiken todella henkilökohtaisesti. En oikein tunne käsitettä että työasiat pysyvät työasioina, ei, otan ne henkilökohtaisesti.

Nyt näyttää siltä, että kyllä jengi sai hommat kasaan ilman minuakin enemmän kuin hyvin. Tiedän, että porukka on tehnyt jo viikkojen ajan todella pitkiä päiviä saitin eteen – Eemeli on käytänössä päivittänyt kahta saittia samanaikaisesti, jotta uudella saitilla olisi julkaisussa sisältöä. Ei ollut helppo homma.

Kenties viimeinen isompi panostukseni saitille oli kirjoittaa Pelaaja+ -konsepti, joka on suunnattu tarjoamaan tilaajille enemmän sisältöä ja etuja. Meillä oli tätä vuosia sitten enemmän, muttemme yksinkertaisesti kyenneet ylläpitämään kahta tuotantolinjaa.Toisaalta kun kirjoitin konseptin niin tiesin ettei toteutus olisi enää minun harteillani, joten fuck it, antaa Huttusen ja Rekusen huolehtia homma kuntoon 😉

Olemme aina tehneet parhaamme tilaajien arvostamisen suhteen, koska tilaajat ovat avainasiakkaita, jotka pitävät Pelaajan ja H-Townin pystyssä. Tämä on yksinkertaista matematiikkaa – kun ostatte lehden kaupasta, Pelaaja saa siitä maksusta alle 60%, kun taas tilaajarahasta “kaikki” tulee meille. Kaikki on heittomerkeissä koska eivät tilaajat ole ilmaisia – yhden tilaajan hankkimiseen käytetään X-määrä euroja ja tietenkin tilaushinta on halvempi kuin ostaa kaikki irtonumerot erikseen. Joten Pelaajaplus on jotakin johon olemme panostamassa paljonkin ja toivon, että voin jollain aikavälillä olla tuottamassa jotakin sisältöä tälle puolelle.

Anyways, onnittelut Pelaajalle uudesta todella komeasta saitista eikä tarkoitus ole tässä ottaa kunniaa pois keltää. En ollut aktiivisesti projektissa enää elokuun jälkeen, jonka jälkeen suurin osa työstä toteutui.

Advertisements
  1. Erittäin mielenkiintoinen selvitys uuden saitin kehityksestä. Itselle homma on tuttua juurikin toiselta puolelta pöytää ja siksi olisikin kiinnostavaa kuulla selvitys saitin julkaisun ongelmista toimittajan puolelta. Harvoin julkaisu menee täysin nappiin, mutta nyt oli kyllä joku todella pahasti pielessä testauksessa tai jossain muualla.

    Mutta uusi sivusto on erittäin tyylikäs, joten virtuaalinen hatunnosto kaikille asianomaisille!

  1. October 19th, 2011
    Trackback from : Twitted by mediavuo

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

Advertisements
%d bloggers like this: